SAĞCILIK NEDİR, SOLCULUK NEDİR

Önce İslam kaynaklarına göre sağ nedir?..sağcılık nedir? Sol nedir?..solculuk nedir? Bir göz atalım.

Kur’anı Kerim ve hadisi Şerif kitaplarını okumuş incelemiş olanlar muhakkak ki benden daha iyi bilmektedirler. Ancak bir hukukçu gözü ile ben de anladıklarımı sunmak istedim. Kur’anı Kerim’e göre:” Allaha ve Resulü’ne ve Allah’ın indirdiklerine inanan ve uyan , o kitapları sağ elinden verilecek olan sağcıları müjdele,,

Ayeti bize sağcılığın ana unsurlarını vermektedir. Bu ayetten çıkarılan sonuçlara göre sağcı demek, Allaha inanan demektir. İkinci özelliği Peygamberlerine inananlar demektir. Üçüncü özelliklerine göre de Allah’tan geldiğine inandıkları kitapların hükümlerine itaat edenlerdir. Şeytan Allah’ı da Resulullah S.A.V.mi de Kur’anı Kerimi de bilmektedir. Ancak hiçbir hükmünü tanımamış, itaat de etmemiştir. Cehennemlik olmasının sebebi de bundandır. Bilmek sağcılık için yeterli değildir. Uymak, itaat etmek de gerekmektedir. İnanan ve uyanların kitaplarının mahşer yerinde sağ ellerinden verileceği bizlere bildirilmektedir.

İnanan, itaat de eden böylece dünyadaki bütün fiillerini gösteren kitabını-otobiyografi- kitabını- sağ elinden alanlar doğrudan cennete mi girecekler? Böyle bir kayıt yoktur. Ancak kesin olan şu ki bu bir müjde, bu bir kurtuluş habercisidir. Ebedi cehennemlik gurubunun içinde olunmadığı haberidir. Kendi bedenimize, anamıza, babamıza, akrabalarımıza, komşularımıza, hayvanata, bitkilere olan hesaplarımızı vereceğiz. Onlara borçlarımızı ödeyeceğiz. Onlarda var ise haklarımızı da alacağız. Alacak ile verecek arasında bir fark var ise bunun aleyhe olanının cezasını Allah’ımızın takdiri nispetinde çekeceğiz. Sonra da bir daha çıkmamak üzere, bir daha hiçbir şeyin bize korku veremeyeceği ve hiçbir arzumuzun, ihtiyacımızın semeresiz kalmayacağı cennetlere gireceğiz inşallah.

Sola gelince Kur’anı Kerim onu da aynı şekilde belirlemiştir.”Allah’a ve peygamberlerine ve İndirilenlere,inanmayan,itaat de etmeyen o kitapları sol taraflarından verilecek olan solcular,, diye tasrih edilerek solun ve solculuğun ne anlama geldiğini de belirtmiştir

Selahattin Erol diye bir felsefi araştırmacıya göre sol:

"sol" olarak nitelenen duruş, var olan toplumsal-siyasal-ekonomik düzenin, hakça bir bölüşüm ve siyasal karar alma süreçlerine her düzeyde daha demokratik bir katılım ekseninde dönüştürülmesini savunmaktır.



Ayrıca, bu bağlamda, bütün boyutlarıyla ulusal bağımsızlığı savunmak ve antiemperyalist bir tavır almak; dinin, toplumsal ve siyasal ilişkileri düzenleyen değil, vicdani bir kurum (ve kişi ile inandığı arasındaki bir ilişki biçimi) olarak kalmasını sağlamak anlamında lâiklik, bu duruşun vazgeçilmez öğeleridir.

Kısacası, sol kavramı belirli bazı ideolojilerinden daha genel bir dünya görüşünü ifade eder: siyasal anlamda daha katılımcı, ekonomik anlamda da daha bölüşümcü ve sosyal-adaletçi bir yapıyı hedeflemek...

Bu yaklaşımın iki ayağı vardır: Siyasal düzlemde, karar alma süreçlerini belirlemek ve etkilemek yönünde katılımı arttırmak... Ekonomik anlamda da bölüşümü ve gelir dağılımını adil ve eşit kılmak

Kısaca ; sol demek ; ekonomide,gelirde,kazançta,mülkiyette eşit paylaşımcılığı savunmak siyasal katılımda da yine seçme seçilme özgürlüğü tanınması-fakirlere,işçilere,köylülere seçilme hakkının tanınması ve sömürünün önlenmesi ve dinin insan hayatına müdahalesinin önlenmesidir.

Sol’un bu tanımına dayanarak olsa gerek-Din alimlerimizden Nazım Kıbrısi Hazretlerine göre:” sol ile Müslümanlık bağdaşamaz,,Ona göre Allah’ın koyduğu kuralları yok sayan veya değiştiren bir anlayış din ile bağdaşmaz.Sol da bunu öngörmektedir der.

Bazı sözlüklere göre sol iktidara karşı çıkmaktır. Dini tanımamak veya ruhunda hapsetmek, hürriyeti toplum yararına kısıtlamak, ticareti ve kazancı, malı mülkü fakirlerin menfaatlerini gözeterek kısıtlamaktır. Kısıtlama işini ise işçi köylü sınıfı yapmaktadır. Kısaca: Yönetim işçi sınıfına geçmektedir.

Fransızlara göre sol Fransız ihtilaline katılanların hareketidir. Krala karşı savaşanların ortak adıdır. Kraldan yana olanlar din büyükleri, askeriyenin ileri gelenleri, çiflik sahipleri gibi zenginlerdi. Bunlara –sağ-cı denildi.

İngilizlere göre sol –Din Adamlarının-Fabrikatörlerin, Arazi sahiplerinin, Sığır ve koyun sürüleri sahiplerinin ve ordu Mensubu yüksek Makamlı subayların bulunduğu lortlar kamarası ile işçilik ile geçinen, malı mülkü evi barkı bulunmayan fakir, perişan insanları temsil etmek üzere Kralın SOL tarafında oturan temsilcilere, konumlarından dolayı verilmiş sıfattır..

Sosyalist bilimlere göre sol emeğe, alın terine dayalı ekonomik yapıdır. Emekçilere solcu, hazır yiyene sağcı denir ;şeklinde bir görüştür..

Türkiye de sağ ve solun genel anlayışı Allaha ve Resulullah’a inanan ve az çok ibadet yapana sağcı, inanmayanlar da solcu denildiğini sanıyorum.

Bu arada bir de gizliden gizliye el altından,derinlerden yürütülen”ULUSALCILIK,, var ki dışarıdan bakıldığında rengini de amacını da gizlemektedir.Bu gün Türkiye’mizde –Ulusalcı-demek Alevi mezhebindeki insanlarımızın iktidarı ele geçirmeleri siyasetinin adıdır.Bu benim gözlem ve kanaatimdir.Yanılıyor olabilirim.Bunun tatbikatını biz Suriye de ve Irak ‘ta gördük.Bir milyon şia nüfus 20 milyon Hanefi Arabı yönetti yıllarca…Bu HİRİSTİYAN dünyasının da Siyonist dünyasının da aklına uygun düşmektedir,.Sanıyorum ki iç güçlerden de dış kapalı güçlerden de çok büyük destek görmektedirler.

Masonlar, Siyonistler, Dönmeler, Sabutaylar, dinsiz imansız trilyonerler sağcı mı, solcumu sayılırlar?

Türkiye’miz deki yoruma göre tümü solcudur. Ama Avrupa ya göre sağcı sayılırlar. Amerika da sağ sol biraz daha farklıdır. A B D zihniyetin de- hürriyeti kısıtlamak, insan özgürlüğüne müdahale etmek solculuktur.A.B.D. için bir de dünya hakimiyetinin A.B.D elinde kalmasına taraftar olanlara sağcı,taraftar olmayanlara da solcu denilmektedir. İnsan hak ve hürriyetlerine karışmama sistemleri de sağcılık sayılmaktadır. A.B.D. hâkimiyetini sosyalist bir devlet tanısa da A.B.D ye göre o devlet sağcıdır.

Hadisi şerifler de:” sağ el ile yemek yeğiniz, sağ eliniz ile su içiniz, sağ tarafınıza yatınız, evinize bismillah ile ve sağ ayağınız ile giriniz, sağ ayak ile çıkınız,, emirleri vardır. El sıkmaya sağdan başlamamız, selama sağdan başlamamız, çocuk doğunca önce sağ kulağına ezan okumamız, sadakayı sağ el ile vermemizin gerekliliği belirtilmektedir.

Tuvalete sol ayak ile girmemiz tahareti sol el ile yapmamız tavsiye edilmektedir.

Bunlardan çıkan sonuca göre ,sağ iyiliği, temizliği, doğruluğu, güzelliği ifade ediyor sol ise kötülüğü ,çirkinliği,yanlışlığı,zararlıyı vs..simgeliyor, denebilir.Bu İslam kültürü gözlüğü ile bakış olacaktır.

Milliyetçilik Sağcılık mı Solculuk mu?

Milli demek milletlerce benimsenen değerler demektir.. Milliyetçilik: Milletin maddi ve manevi değerlerine kayıtsız şartsız sahip çıkmanın adıdır. Milliyetçi Allaha, Resulüne inanıyor ve elinden geldiği kadar da ibadet yapıyorsa, İslamiyet'i Yüce Türk Milletinin en yüce değeri olarak biliyorsa, Islama göre sağcıdır. İnançsız ise bize göre aşırı solcudur. Ama Avrupa kafasına göre milliyetçi demek faşist diktacı demektir.

Bu gün İstanbul Baro yönetimi Avrupa ya, felsefeye göre sağcı sayılan, hatta bazı Avrupalı anlayışlara göre –faşist sayılan, fakat İslam inancına göre ise -sol- sayılan zihniyetin elindedir.

Eğer kazanmayı İstanbul Baro’sunu kazanmayı düşünüyor isek,diğer bir ifade ile T.C. de hukuk gücünü yakalamak istiyor isek mutlaka oturup düşünmemiz gerekir diye muhakeme edebiliyorum.

Allaha emanet olunuz.

Av.Yaşar Metehanoğlu

YAZARIN DİĞER YAZILARI

.YORUMLARINIZ: