Samatya devlet hastanesi Beylikdüzüne mi Gidiyor?

Metropoldeki dönüşüm projeleri nedeniyle şehir içi nüfus mücavir alanlara yönlendirilince Şehir merkezinde kalan Okullar, Hastahaneler, Kamu binaları otele dönüşüyor. Şimdi Orta doğunun en büyük hastanesi Samatya Devlet Hastanesi Beylikdüzü'ne taşınıyor.

Samatya devlet hastanesi Beylikdüzüne mi Gidiyor?
14 Ekim 2016 - 15:59

İstanbul’un önemli kamu hastanelerinden Taksim İlkyardım Hastanesi, Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin taşınmasına yönelik tepkiler sürerken, Samatya Devlet Hastanesi’nin de Beylikdüzü’ne taşınacağı ortaya çıktı. 

 

Resmi adıyla İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak bilinen Samatya Devlet Hastanesi’nin mevcut binasının ise Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne devredileceği iddia ediliyor. 

Bulunduğu semtin adıyla anılan ve 2 binin üzerinde çalışanı olan beş yüz yatak kapasiteli Samatya Devlet Hastanesi’ yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

 

 



 

Samatya Devlet Hastanesi’nin, SSK tarafından 1960 yılında hizmete açıldığında Ortadoğu ve Balkanların en büyük hastanesi unvanına sahip olduğu biliniyor. Sahil yolunda bulunan hastane, hem semt sakinlerine hem de Trakya Bölgesi’nden gelen hastalara hizmet veriyor.

 

Taşınması için bir neden yok

 

Suriçi’ndeki yaş ortalamasına bakıldığında Samatya Devlet Hastanesi’nin çok büyük bir ihtiyacı karşıladığı görülüyor. Kurumda, hasta memnuniyeti oranı da oldukça yüksek. Hastane taşındıktan sonra, sadece bu hastalar değil kuruma bağlı iki semt polikliniğinde tedavi gören hastalar da hizmet alamayıp mağdur olacaklar.

 

Samatya Devlet Hastanesi’nde işletme anlamında da olumsuz bir durum göze çarpmıyor. Üniversite hastanelerinin borç batağında olduğu bu günlerde, resmi adıyla İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak bilinen kurumun oldukça iyi yönetildiği görülüyor. Öz kaynaklarıyla işletmesini devam ettiren Samatya Devlet Hastanesi, çalışanlarına da döner sermaye dağıtabiliyor.

 

 



 

Olası depremde can kayıpları artar

 

Hastane, konum itibariyle acil durum ve afetlerde de oldukça etkin olarak kullanılabilecek stratejik bir yerde. Sahil şeridinde olan hastaneye, hem havadan hem de denizden ulaşımın kolay sağlanabilmesi nedeniyle olası bir afette, çok büyük işlev göreceği belirtiliyor.

 

Depremi bekleyen İstanbul’da bu kadar önemli noktada bulunan bir sağlık merkezinin kaldırılmasının can kayıplarını artıracağı ifade ediliyor. Samatya Devlet Hastanesi’nin aynı zamanda sağlık alanında bir okul olma misyonu da halen devam ediyor. Bünyesinde Türkiye çapında birçok eğitim kliniğini de barındıran hastane, bir eğitim kurumu olarak da dikkat çekiyor.

 

Her açıdan hata

 

Konumu itibarıyle büyük bir talebi karşılayan ve iyi işletilen hastanenin, taşınmasının hem stratejik hem de ekonomik olarak da hata olduğu belirtiliyor. Açıkçası ortada hiçbir sorun yokken ve büyük bir ihtiyacı karşılarken, hastanenin bir daha eski yerine dönmemek üzere Beylikdüzü’ne taşınması soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Hastane yerinden edildikten sonra ise Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin devralarak başka bir planlama ile yola devam edeceği belirtiliyor.

 

Soru işaretleri: Yeni bir peşkeş mi?

 

Hastanenin yerinin neden değiştirilmek istendiği ise bilinmiyor. Söz konusu taşınmanın ‘Şehir Hastaneleri Projesi’ gereği olmadığı belirtiliyor. Hastanenin güçlendirme çalışmalarının da tamamlanmış olduğu ve herhangi bir yenilemeye ihtiyacı olmadığı söyleniyor. Kısaca bu nedensiz taşınma, ne çalışanların, ne de hizmet alanların işine yaramıyor. Bina Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hocalarına oda olarak hizmet verme kapasitesinde bile değilken, hastanenin sonunda bir otel ya da AVM’ye dönüştürülebileceği iddialar arasında yer alıyor.

 

HABER: ERK ACARER

erkacarer@birgun.net

 

Haberin devamı için tıklayınız

YORUMLAR

  • 0 Yorum