Nuridede Camii Haziresindeki türbe ve kabirler yok edilmiş

Ecdadımız mülkünü dini eser olarak tahsis etmiş Vakıfname ile bizlere ulaşması için Vakfetmiş, Yazdıkları vakıfnamede bu mülklerin amacı dışında kullanılmasını yasaklamış, aksini yapanların üzerine büyük lanet bedduaları kaleme almışlardır. Günümüzde bu vakıf senetleri yok ediliyor, vakıf mülkleri açık seçik satılıyor

Nuridede Camii Haziresindeki türbe ve kabirler yok edilmiş
03 Mart 2015 - 09:03

Vakıflar yasasının amir hümlerini yok sayan valilik 1972 yılında kendilerine tahsiz edilen Nuridede camii parselini doğrudan Vakıflar müdürlüğüne iade etmesi gerekirken, İhale ile satmayı tercih etmiş Lalahan Aş. adlı firmaya 12.400.000TL bedelle satmıştı.

 

Cami parseli üzerindeki eski Kocaeli talebe yurdu binasını tetkik edememiştik, Arka bahçesindeki mezarlık konusunda bilgi sahibi değildik. Bu gün arka parselden bizlere yardımcı olan komşular Nuridede camiinin bahçesini görmemize imkan verdiler.

 



Korktuğumuzla karşılaştık, Bodrum katın önünü açmak için, Arka bahçedeki bütün mezarlar sökülmüş, mezarlık bahçe haline getirilmiş.

Tarihimize, Menavi hayatımıza değer vermeyen yöneticiler yüzünden toplumsal olarak iki yakamız bir araya gelmiyor.

Atalarımzıın vakıfnamelerinde açık seçik beyan ettikleri beddualar nedeniyle başımız beladan kurtulmuyor.

artık bu gidişe dur denmesini bekliyoruz, Manevi sloganlarla iktidare getirdiğimiz maneviyatçı partilerin bu talana devam etmesi ise bize biraz daha fazla acı veriyor.



Geçen yıl Yeni Vakıflar kanununa göre vakıflar müdürlüğüne iade edilmesi gereken Nuri (Nurlu)dede Camii Alanı, Yok edilen haziresi (Mezarlığı) Anıtur adlı şirkete ihale ile 12 milyon 400 bin TL karşılığı satılmıştı.

Haberimiz ve yetkili kurullara ihbarımız sonucu parsel üzerinde düşünülen yeni yapılanma gerçekleştirilemedi, Yeni mülk sahibi binanın tek giriş kapısını duvar örerek  kapattı beklemede, Bu bina geçerli hukukun gereği vakıflar genel müdürlüğüne terk edilecek mi bekliyoruz.



Kocaeli İl Özel İdaresi’nin, İstanbul İli Fatih İlçesi Fındıkzade Semtinde bulunan ve İmar Planlarında Cami alanı olarak geçen 1700 ada 416 pafta 4 parsel no’da bulunan taşınmazı 12 Milyon 400 Bin TL bedelle Anı Tur adlı turizm firmasına ait Lalahan A.ş’ye satışı kanuna aykırıdır.



VAKIFLAR KANUNU

Kanun Numarası               : 5737

Kabul Tarihi                      : 20/2/2008

Yayımlandığı R.Gazete     : Tarih: 27/2/2008 Sayı : 26800

Yayımlandığı Düstur         : Tertip : 5  Cilt : 47  Sayfa:

 

 Vakıf kültür varlıklarının devri

             MADDE 30 – Vakıf yoluyla meydana gelip de her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idarelerin veya köy tüzel kişiliğinin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur.

 

KONU HAKKINDA DAHA EVVELCE YAPTIĞIMIZ HABERLER

http://www.fatihhaber.com/musluman-vakif-mulkleri-sahipsiz-mi-_h595.html

http://www.fatihhaber.com/vakiflar-kanunu-30--madde-satamazsin-geri-ver-diyor_h304.html

YORUMLAR

  • 0 Yorum