İstanbul’un tarihi Kimliğini Korumak

İstanbul genelinde bilhassa Fatih, Beyoğlu, Beşiktaş, Üsküdar gibi tarihi semtlerimizde yaşadığımız tarih ve SİT hukuku katliamlarının nasıl savunulduğunu bu haberimizde göreceksiniz.

İstanbul’un tarihi Kimliğini Korumak
02 Kasım 2015 - 06:00

İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi Albert salonunda 31 Ekim 2015 günü Uluslararası Proje Yönetimi enstitüsü tarafından organize edilen Yapı İnovasyon merkezi tarafından hayata geçirilen Yılmaz İnşaat ve Altınboynuz İnşaat’ın katılımcı olarak konuşmacı gönderdiği bir sempozyum yapıldı.

 

Sempozyumun adı çok iddialı olduğu görüldü İSTANBUL’DAKİ TARİHİ YAPILARIN KORUNMASI RESTORASYONU ve GÜÇLENDİRİLMESİ şeklinde açıklanan sempozyuma sektörel anlamda ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Salonun küçük olması nedeniyle fazla kayıt alınmadı, Kayıt yaptıranların yarısının gelmemesi sonucu salonun yarısının boş kalması kaçınılmaz oldu.

 

Gazeteci olarak bizim gördüğümüz bizleri çok endişelendirdi, Bilhassa Beyoğlu belediye başkanlık binasını restore eden Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Oğu Ceylan’a ait açıkça dönüşüm uygulamasını savunmak adına yanlış örnekler vermesiydi.

Böyle bir eserin doğal yenilemesinden örneklerin olmadığı sunumda Dünyadaki tarih katliamı uygulamaları başarılı örnek olarak savunmasıydı.

 

Salondaki Dinleyiciler arasında bulunan İstanbul Medeniye Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü Mimarlık bölüm başkanı Doç. Dr. Fuat Aras’ın sorularına verilen cevap bizlerin kaygılarını daha da arttırdı,

Sayın Ceylan Burada Modern Koruma yöntemlerini kullandık, benim çok hoşuma gitti demesi çok daha manidardı. (bakınız aşağıdaki videoda)



Biz biliyoruz ki ülkemizdeki bu tür uygulamaların sorumlusu her ne kadar yapının sahibi olsa da Neticede uygulamayı sağlayan bir mimar ve mühendis olmaktadır.

Kişiler Mülk sahipleri Rantsal kaygıları olabilir, doğaldır. Ranta fırsat vermeyerek tarihi kültürü sanatı korumak Devletin, Belediyelerin, Mühendis ve Mimarların asli görevidir.

 

Sempozyumu düzenleyen Yapı  İnovasyon merkezi Haliç port olarak bildiğimiz 550 yıllık Tarihi Haliç Tersanelerinin dönüşümünde görev alan kuruluş. Bu program adı gibi korumak amaçlı değil, Geçmişte yanlış-eksik uygulanan bazı dönüşüm projelerini aklamak, Uygulama aşamasına gelen Haliç tersanesi dönüşüm projesinin gerçeklerini göz ardı edip projeyi TARİHE SAHİP ÇIKACAĞIZ, BÖLGEYİ HALKIN KULLANIMINA SUNACAĞIZ konulu bir hülle programı olarak karşımıza çıktı.

 

Aşağıdaki Videoları ve Toplantının tamamını içeren ses kaydını dinlediğiniz zaman İstanbul’da devam eden ve yeni projelendirilen  RANT projelerinin ne kadar tarihi korumaktan uzak olduğuna şahit olacaksınız, Endişelenmemek mümkün değil

Araştırmacı Yazar Behlûl Dane balatfener@gmail.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum