Fener Balatta çıkan yangınlar NEDEN?

Fener Balat ayvansaray projesi ortaya çıktı çıkalı semtimizde şaibeli yangınlar hız kesmeden devam ediyor. Koruma kurulundan parsel bazında yenileme izni alamayan mülk sahiplerinin binaları metruklaşıyor ve bir gün yanıp kül oluyor

Fener Balatta çıkan yangınlar NEDEN?
20 Mayıs 2016 - 14:50

19 Mayıs 2016 Perşembe günü saat 11:30 civarında başladığı söylenen Balat Mahallesinde Fener semti Vodina ve Yıldırım caddeleri üzerindeki vahim yangın beş binayı yakarak küle dönüştürmüş 2 bina hasar görmüş İki otomobil yanarak pert olmuş, Onlarca dar gelirli aile sokakta kalmıştır.

 

Biz bu haberimizde yangından çok son yıllarda semtimizde vuku bulan yangınlara semt halkımızın bakış açısını vurgulamak istiyoruz.

Geçen yıl mayıs ayında Yıldırım caddesi üzerinde (Hemen bu yangının karsı sırasında) üç tescilli ahşap bina yanarak yok oldu.

 

Yangın henüz büyümeden olay yerine gelen itfaiye ekipleri sokağa girememişlerdi, Fatih belediyesi fen işleri sokak zemin yenileme çalışması yapıyordu, Sokağın iki ucuna dökülen moloz ve döşeme taşları nedeniyle itfaiye araçlarının yangın mahalline girmesi mümkün olmamış, Üç bina yanıp kül olmuştu. (Haber için tıklayınız)

 

 



 

Daha önce detaylı tadilatı yapılan ve hizmete girdiğinin haftasında 23:00 civarında bilinmeyen bir nedenle Tarihi tescilli Anıt eser Balat vapur iskelesi yanmaya başlamış, 200 Metre ilerideki Haliç itfaiye müfrezesinden yarım saat boyunca gelen olmamış yangına müdahale yapılmamıştı. (Haber İçin Tılayınız)

 

Haliç itfaiye müfrezesi çalışanlarına neden gelmediniz, Gözünüzün önünde iskele yandı diye sitem ettiğimizde İtfaiye personelinden biri; Merkezden emir almadan müfrezeden çıkamayız, Bize emir gelmedi gibi savunmada bulunmuştu.

 

 



 

Akıl alacak gibi değil, Bağırma mesafesinde gözleri önünde tarihi iskele yanıyor, 10 cm kalınlığındaki kalaslar yanıyor, İtfaiye erleri Genel merkeze durumu bildirdik, İzin vermediler  diyemiyor, Mekezden bize müdahale edin emri gelmedi diyor, Bice çok manidar bir savunma.

 

Bu son yangının durumuda böyle birşey, Vodina ve Yıldırım caddlerine cepheli binalar yanmaya başlayınca uzun süre İtfaiye araçları Vodina caddesine giremediler. Bu gerçeği aşağıdaki videomuzda izleyebilirsiniz. 

 

Sebebi; Vodina caddesinde yenileme çalışması var, Cadde yer yer kazılmış, Fener itikametinde yol yapım kamyonları caddenin başına park etmiş Uzun süre şöförü bulunamadı, Binalar yanıp yola yıkılana dek yangın mahalline itfaiye aracı giremedi, Yıldırım cadde cephesinden yapılan müdahale yangını söndürmeye yetmedi, Yanarak yıkılan binalar yol üzerinde park halinde olan birçok otomobilin yanmasına hurdaya çıkmasına sebep oldu.

 

Fener Balat halkı Şimdi iyice ikna oldu ki, Fatih belediyesi mahallede hayata geçirmeye çalıştığı "Yenileme-Dönüşüm" projelerini hayata geçirebilmek için Mahalleyi çöküntü alanı haline getirmeye çalışıyor.

Tarihi tescilli binaları yıkamadığı için bu şekilde binalardan kurtulmuş oluyor, Bu tür uygulamayı biz Sulukule proje alanında, Devam eden Süleymaniye proje alanında çok gördük.

 

Fatihi insansızlaştırmak için 5366 ve 6306 sayılı Yenileme-Afet yasalarını kullanılarak mevcut mülk sahiplerinin ilçeyi terk etmesi sağlanıyor.

Kanun parsel abzlı yenilemeye izin verdiği halde Fatih belediyesi Açıkladığı avan projelerde, Uyguladığı Ayvansaray, Sulukule, Yedikule yenileme projelerinde, Hayata geçirmeye çalıştığı Süleymaniye Küçükpazar Tahtakale dönüşüm projesinde Parsel bazlı yenilemeler konusunda ipe un sererek vatandaşın önünü tıkıyor, Açıkladığı projelerde Ada hatta mahalle bazı bütünleşik projeler yayınlıyor.

 

Halen Süleymaniye projesinde KİPTAŞ'ın dayattığı ada bazlı projeyi mahkemeye götürüp davayı kazanan mülk sahiplerine parsel bazında yenileme izni vermiyor.

Tarihi sur içi Dünyanın en pahalı toprak parçası olduğu söyleniyor, yazılıp çiziliyor. Tarihi sur içine bu değeri veren nedir diye araştırdığımızda sadece Rant ve Turizm baskısı olmadığına şahit oluyoruz, Üç imparatorluğa başkentlik yapmış sur içi için Uluslararası siyasi projelerin varlığına şahit oluyoruz.

Resmi olarak elimizde fazla bilgi olmasa bile Fener Patriği Bartholomeos Kendi internet sitesinde Biyoğrafisinde kendini Yeni Roma başpiskoposu olarak tanıyor. Bu kadar bilgi bile ilçemizin akıbeti hakkında önemli ip uçları veriyor. (haberin detayları için tıklayınız)

 

Başkan Mustafa Demir 12 yıldır her fırsatta ilçenin geleceği konusunda Prost planlarını uygulayacağız derken Fatihin insansızlaştırılacağını itiraf etmiş oluyor

İlçenin plan notlarına Turizm+Ticaret+Konaklama şeklinde not düşenler burada ikamet yapılmayacağını itiraf etmiş oluyorlar.

 

Yeni Anayasa çalışmalarınsa sık sık gündeme gelen Eyalet sistemi, Özerk bölgeler yapılacak iddiaları Tarihi yarımadamızda gelecekteki gelişmeleri haber veriyor zaten.

Bizler Fatihin insanları ile konutları ile, otontik mekanları ile, doğal coğrafyası ile korunmasını istiyoruz, Bu amaç doğrultusunda mücadelemizi hukuk ve siyasal boyutta sürdüreceğiz

Eğer doğru ise , Bu yangınlardaki suistimallerin hesabının sorulması içinde elimizden geleni esirgemeyeceğiz.

 

fatihten@gmail.com

Abdullah Gözaydın

 

 

DİP NOTLAR:

 

Sulukle döküm alanı oldu haberimiz için tıklayınız

 

SULUKULE MÜLK SAHİPLERİ BÖYLE YILDIRILMIŞTI TIKLAYINIZ

 

Haliç İskelesi yangını tıklayınız

YORUMLAR

  • 0 Yorum