Fatihte Yok edilen vakıf mülkü tarihi eserlerimiz ulusal basın gündeminde

Son bir aydır ulusal basın vakıflar kanunu kesin korunacak dediği vakıf eserleri Cami, Medrese, Sıbyan mektebi sv. gayrimülkler otel, İşyeri, AVM yapılmak üzere satılıyor, imar planlarından siliniyor

Fatihte Yok edilen vakıf mülkü tarihi eserlerimiz ulusal basın gündeminde
05 Mart 2014 - 15:29

 

Bizimde arşiv sayfalarında bilgi ve belgelerini yıllardır gördüğünüz gerçekler taraf gazetesinde manşet oldu, Yerel seçimin yaklaşması ve 17 aralık yolsuzluk ve rüşvet tutuklamaları nedeniyle gündeme  gelen Fatih belediyesi ve başkanı hakkında medyanın ilgi odağı oldu.

 

İlçemizde yok edilen vakıf malı tarihi eserlerimiz Taraf gazetesinde

 

156 tarihî yapıyı plandan sildiler20 Şubat 2014 Perşembe 00:00 | Fatih’te 102 camii, 34 tarihi tekke ve medrese, 20 hamam ve çeşmenin 2012 imar planından silindiği ortaya çıktı

 

156 tarihî yapıyı plandan sildiler Fatih’teki 156 tarihi yapının imar planından silindiği ortaya çıktı. Fatih Belediyesi’nin 2005 yılında yayınlanan 1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar planlarında var olan ve envanter kayıtlarına giren 102 camii, 34 tarihi tekke ve medrese, 20 tarihi hamam ve çeşme, 2012 yılında kabul edilen yeni 1/1000’lik koruma amaçlı imar planlarına işlenmedi. Söz konusu tarihi yapıların bulunduğu alanlar yeni planda ticarethane, konut ve turizm tesisi olarak gösterildi. Eminönü Eski Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu, imar planının iptal edilmesi için dava açıldığını bildirdi. Fatih Belediyesi, 1/1000’lik imar planlarının Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını, kendilerinin de 2012 yılındaki planlarda tarihi yapıların yer almadığı konusunda Büyükşehir Belediyesi’ni uyardıklarını ifade etti. Kibiroğlu ise imar planlarına Fatih Belediyesi’nin itiraz hakkı bulunduğunu belirterek “Neden itiraz edilmedi” diye sordu.

 

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ KAPATILDI

Fatih Belediyesi, beş gün önce belediye sınırları içindeki yerlerin imar planındaki ve şimdiki durumunu fotoğraflı olarak görme imkanı sağlayan Coğrafi Bilgi Sistemi programını kapattı. Coğrafi Bilgi Sistemi programı yerine 2012 imar planının ham hali konuldu. Eski programda ada ve parsel numarası girildiğinde arsanın durumu kolaylıkla öğrenilebiliyordu.

 

İMAR PLANINDA OLMAYAN TARİHİ YAPILAR:

2012’deki imar planında bulunmayan bazı tarihi yapılar şöyle: Küçük Kovacılar Hamamı, Kule Hamamı, Üçler Camii, Cuma Tekkesi, Çerağa Tekkesi, İmrahor Camii Medreseleri, Etyemez Tekkesi, Arpa Emini Mektebi, İnas Rüştiye Mektebi, Ayşe Hatun Tekkesi, Hamza Paşa Camii, Hacı Ferhat Camii.

 

Fetih Gazisinin mezarı akaryakıt istasyonu oldu

İMAR planından silinen camilerden biri de İstanbul’un fethine katılan Hacı Muhyiddin Efendi’nin türbesinin bulunduğu Ekmekçi Muhyiddin Camii. Caminin alanı yeni imar planında ticaret alanı olarak görülüyor. Caminin yerinde bugün akaryakıt istasyonu bulunuyor. İstanbul’un fethine katılan Hacı Muhyiddin Efendi’nin türbesi ise bu akaryakıt istasyonun tam ortasında kalmış durumda.

 

Koruma kurulu kararı şart

ŞEHİR Plancısı Erbatur Çavuşoğlu tarihî yapıların imar planlarından çıkarılması için koruma kurulu kararı olması gerektiğini beliterek, “Bu yapılar imar planıyla ticaret alanına çevrilmişse ya da ortadan kaldırılmışsa bu hukuksuzdur, bunun koruma kurulları aracılığıyla yapılması gerekir” şeklinde konuştu.

 

Sulukule yok edildi

MİMARLAR Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Sami Yılmaztürk, Fatih Belediyesi’nin önceki uygulamalarını hatırlatarak, “Sulukule, Fener, Balat’ta yargı kararlarına rağmen inşaatlar bitirildi. Bu belediyenin bizzat müdahil olduğu bir süreçti. Sulukule yok edildi. 1500 yıllık surların dibindeki bostanlar yok edildi. Artık koruma kurulları atama yoluyla oluştuğu için sıkıntılı kararlar alınabiliyor” dedi.

 

Seyirci kalamayız

EMİNÖNÜ Eski Belediye Başkanı ve Saadet Partisi Fatih Belediye Başkan Adayı Lütfi Kibiroğlu, “Tarihin yok edilmesine seyirci kalmak istemiyoruz. Bu nedenle imar planının iptal edilmesi için dava açtık, süreci takip ediyoruz” dedi.

 

SÜMEYRA TANSEL

http://www.taraf.com.tr/haber-156-tarihi-yapiyi-plandan-sildiler-148707/

YORUMLAR

  • 0 Yorum