CHP'li Yedekci Tarihi Mekanları sorguluyor

CHP'li Gülay Yedekci, Sultanahmette tarihi alandaki otopark projesini sordu

CHP'li Yedekci Tarihi Mekanları sorguluyor
31 Ağustos 2015 - 10:03

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, İstanbul'un Fatih ilçe sınırları içinde bulunan Özbekler Tekkesi'nin bitişiğindeki tarihi duvarın otopark yapımı için yıkılmasını Meclis gündemine taşıdı. 

 

Yedekci, İçişleri Bakanlığı'na, bölgenin SİT alanı derecesinin hangi kurumların talebi doğrultusunda değiştirildiğini ve yıkımla ilgili soruşturma açılıp açılmadığını sordu.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıdaki sorularımın, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk tarafından, Anayasa’nın 98 ve TBMM İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

 

Gülay YEDEKCİ

İstanbul Milletvekili

 



 

İstanbul’un tarihi açıdan en zengin yerlerinden Tarihi Yarımada olarak da bilinen Fatih sınırları içindeki Özbekler Tekkesi’nin bitişiğindeki otopark alanında, 2013 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Tekke’ye ait ‘kargir konak’ tespit edilmişti. Bu tespitin ardından aynı yıl Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğü’nce yapılan kazılarda konağın temellerine ulaşılmış ve 4 No’lu Koruma Kurulu çıkan kalıntıları tescillemişti. Kurul, Nisan 2015’te, kazıyla ortaya çıkan duvar kalıntılarının korunması kaydıyla yapılacak projeyi onaylamıştı. Bazı basın – yayın organlarında da geçtiğimiz günlerde yer aldığı üzere alanın korunmasına ilişkin süreç devam ederken, iş makineleriyle tarihi nitelikteki söz konusu duvar yıkılarak parçalanmıştır. 

 

Yukarıdaki bilgilere bağlı olarak;

1-Özbekler Tekkesi’nin de içinde bulunduğu Fatih İlçesi Binbir Direk Mah. 125 Ada 6 parsel ile ilgili olarak 1995 yılında İstanbul 1 Numaralı, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 1. Derece Sit Alanı ilan edilmiş midir?

2-Plan tadilatı ile 6 parsel iken 32 parsel yapılan, Fatih İlçesi Binbir Direk Mah. 125 Ada 6 parsel adresindeki 1. Derece Sit Alanı kararı son 10 yıl içinde değiştirilmiş midir? Değiştirildi ise hangi gerekçe ile değiştirilmiştir ve ne olmuştur?

3-Sit alanının derecesi hangi kurum ya da kurumların talebi ile değiştirilmiştir?

4-Özbekler Tekkesi’nin yanında tarihi kalıntıları bulunan konak duvarlarının iş makinelerince yıkıldığı iddiaları doğru mudur?

5-Doğru ise yıkım kim ya da kimler tarafından gerçekleştirilmiştir?

6-Yıkımla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır?

7-Kamu kurum ve kuruluşlarının bu yıkımla ilgili bir bağlantısı var mıdır?

8-Yıkımın durdurulması ve tarihi konağın korunmasına yönelik çalışmalar başlatılmış mıdır?

YORUMLAR

  • 0 Yorum