Balat Sokaklarında karanlık geceler halkı mahalleden kaçırıyor

Belediye ve şirketlerin Normal hukuk şartlarında uygulamaya sokamadığı yenileme-dönüşüm projelerini uygulayabilmek için Fatihin tarihi semtleri çöküntü alanına dönüştürülüyor

Balat Sokaklarında karanlık geceler halkı mahalleden kaçırıyor
25 Ekim 2014 - 08:30

Fatih belediyesinin geçen yıl yenilediği yol çalışmasında hasar gören elektrik şebekesi hala onarılamıyor, Yada böyle olmasını isteyenlerin bahanesi Mahalle her geçen gün çöküntü alanı haline dönüyor.



Son yıllarda Fener Balat Ayvansaray’ın nüfusu büyük orada değişti, Semtin eski İstanbulluları yeni komşularıyla uyuşamayınca mahalleden kaçmak eski İstanbullulara kaldı.

Balat mahallesi artık Güneydoğudan yeni gelen köylülerin, Suriye, Irak, Afrika ve Bangladeşli göçmenlerin mekânı haline geldi.



Fatih belediyesi ve GAP İnşaatın on yıldır mücadelesini verdiği yenileme projelerine karşı mahalle halkının örgütlenerek sürdürdüğü savunma mücadelesi sonucu öngörülen yenileme projeleri iptal edildi, Acele kamulaştırmaya sığınan dönüşümcü Fatih belediyesi gene mahkemelerin ret kararları ile başa dönmek zorunda kaldı.

Yeni seçim döneminde Fener Balat Ayvansaray projesinden vaz geçtik !, müjdesi veren Başkan Mustafa Demir’e kimse inanmadı. Hemen akabinde 59 adet adada gerçekleştirilmesi planlanan yenileme (aslında dönüşüm) projesi içinde üç adada “Gönüllülük esasına göre” uygulama yapmayı düşündüğünü açıkladı.

Mülk sahiplerinin kabul etmemesi halinde bunda da ısrar etmeyeceklerini Fatih belediye meclisindeki bir soruya verdiği cevapta beyan etmişti.

Şimdi birileri söz konusu üç ada üzerinde mülk topluyor, Satın alamadıklarını beş yıllığına “Parası beş yıllığı peşin” kiralıyor. Kiralanan binaların işyerlerinin çoğunluğu aylardır boş duruyor.

BALATTA MÜLK TOPLAYANLARIN YOĞUN İLGİ GÖSTERDİĞİ SOKAKLAR NEDEN KARANLIK?

Aylardır karanlıkla mücadele eden Leblebiciler Sokağı Eski “Çıfıt çarşısı” ve Lavanta sokağı halkın yoğun şikâyetine rağmen aydınlığa kavuşamadı.

Burada şeytanın avukatlığını yapmaya mecbur kalıyoruz, Bu uygulamalar mahallenin birçok sokağında devam ediyor, Yeni göçmenlerin suç işlemeye başladığı bu dönemde can ve mal güvenliği endişesine kapılan yerleşik sem sakinleri mahalleyi yoğun şekilde terk ettiğine şahit oluyoruz.

BU BİR PROJEMİ?

Bir semtte yenileme yapmak isteyen güçler önce o semtte can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürecek uygulamaları hayata geçiriyorlar. Mahallenin büyük bölümü kaçıp geride kiracılar ve işgalciler kalınca Süleymaniye projesinde şahit olduğumuz gibi mülklerin el değiştirmesi hızlanıyor, Yok pahasına satın alınan parseller üzerinde 10-15 misli değerinde yeni projeler hayata geçiriliyor, Yada turistik konaklama tesisi yapılıyor.

Fatih ilçemizde hukukun imkân vermediği pek çok imar katliamı hız kesmeden devam ediyor. İlçemiz çok hızlı ve hukuksuz şekilde otelleştiriliyor!

Konut alanları, Tescilli sivil mimarlık örneği konutlar, Yeşil alanlar, İş hanları yasadışı, yada yasalar zorlanarak otele dönüştürülüyor. Bu konuda yapılan hukuki girişimler adliyelerde sürümcemede beklerken, hukuksuz yapılaşmalar hiçbir engelle takılmadan neticelendiriliyor.

Sekiz bin yıllık yerleşim yeri Dünya kültür merkezi Fatih, Tarihi sur içi ne yapılmak isteniyor?

Fatih belediyesinin bu politikasına dur diyen olmaz ise bu dönem bitmeden ilçemizde eski Fatihli kalmayacak gibi görülüyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum