Alkan;Hafriyat Kamyonları Terörüne Son Verilsin!

CHP’li Soydan Alkan İBB Meclisine Öneride Bulundu; Hafriyat Kamyonları Terörüne Son Verilmesi İçin Ağır Tonajlı Kamyonlarda Sürücülerden İstenen Belgeler Kısmında Psikolojik Testler de İstenmeli ve Periyodik Eğitimlere Tabi Tutulmalı.

Alkan;Hafriyat Kamyonları Terörüne Son Verilsin!
18 Ekim 2016 - 06:51

Hafriyat Kamyonları Terörüne Son Verilsin!

 

CHP İBB Meclis Üyesi Soydan Alkan Meclis Kürsüsünde İstanbul’da ki hafriyat kamyonlarının şehir içinde yarattığı sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bir konuşma gerçekleştirdi.

 

Konuşmasında son yıllarda Hafriyat kamyonlarının İstanbul genelinde ki ölümlü kazalarından örnekler veren CHP’li Soydan Alkan artık Kamyon terörüne son verilmesi için yetkililerin gerekli önlem ve tedbirleri ivedilikle alması gerekliliğine dikkat çekerek İBB meclisine şu önerileri sundu; “İBB'nin kentsel dönüşümün yaşandığı ilçelere kamyonların giriş çıkışlarını düzenlemesi ve belirli saatlerle sınırlaması gerek. Kentsel dönüşüm alanına alınan yerlerde İBB zabıtasına ve ilçe belediyelerine bu kamyonları denetleme yetkisi verilmeli.

Ağır tonajlı kamyonlarda sürücülerden istenen belgeler kısmında psikolojik testler de istenmeli ve periyodik eğitimlere tabi tutulmalı. Kamyonlara İBB kontrolünde araç takip sistemi uygulanmalı Şehir içine giren kamyonların ağırlık ve doğru yükleme kontrolleri yapılmalı”

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2016 yılı Ekim ayı Meclis toplantılarında Kadıköy Belediyesi ve İBB Meclisi CHP Üyesi Soydan Alkan’ın “İstanbul’da ki Hafriyat Kamyonlarının Şehir İçinde Yarattığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri Hakkındaki” konulu gündem dışı konuşması: 

 

Sayın Başkan, Değerli Meclis Üyeleri; İBB Meclisinde sürekli imar planı değişikliği yapıyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarına izin veriyoruz. Ancak bunları yaparken şehirle ilgili sorunları düşünmüyoruz. Örneğin uzun vadede altyapı, yol ve trafik sorunlarını düşünmediğimiz gibi kısa vadede kamyon kazaları gibi.

 



 

İmar iznini, kentsel dönüşüm iznini biz verdiğimiz için bu sorunu çözmede dolaylı olarak bizim de sorumluluğumuz var. İBB verilerine göre izinli hafriyat kamyonu sayısının şu ana kadar 7 bin 620 olduğunu ancak kaçak çalışanlarla birlikte bu rakamın 10 bini geçtiği düşünülüyor. Kamyoncular Esnaf Odasına göre 68 bin kamyon şehir içinde bulunuyor.

 

Şunu düşünebiliriz, bu durum asayişlik yani emniyetlik bir durum fakat emniyet denetlemelerde yetersiz kalıyor ki, son darbe girişimi sürecinde emniyetin durumu ortada. Ulaşım Koordinasyon Daire Başkanlığı (UKOME) de yetersiz, UKOME sitesine baktığımızda ise 2014 Kartal Metrosunun haberlerini görüyoruz.

 



 

2016' da sadece Kadıköy'de kamyonların karıştığı ölümlü 4 kaza bunun dışında birçok maddi hasarlı kaza meydana geldi. Bu rakamı İstanbul'un geneline yayarsanız ve maddi hasarlı kazaları da katarsanız kamyonlar nedeniyle yaşanan vahametin boyutu daha da artacaktır. Yani acil olarak çözüm bulunması gerekiyor. 

 



 

Kadıköy İlçemizdeki kamyon kazalarını paylaşmak istiyorum

- 16 Ocak 2016 Kadıköy’de bir mikser kamyonu devriliyor ve maddi hasarlı kaza meydana geliyor.

- 19 Mart 2016 Bağdat caddesinde yaşlı bir vatandaşımız hafriyat kamyonunun altında kalarak can veriyor.

- 3 Mayıs 2016 yine Bağdat caddesinde kontrolden çıkan kamyon elektrik direğine ve orada bulunan araçlara çarparak maddi hasarlı kazaya sebep oluyor.

- 14 Mayıs 2016 Kurbağalıdere ıslah çalışmalarında kamyon altında kalarak yaşamını yitiren Şule İdili hatırlayalım.

 

- 17 Haziran 2016 Suadiye’ de kaldırımda yürümekte olan bir kadın yanlış yükleme sonucu kamyondan düşen malzemelerin altında kalarak hayatını kaybetti.

 

Tabi bunlarla bitmiyor, daha bir hafta önce moda caddesinde yine kamyon bir can daha aldı. Tüm bu maddi ve ölümlü kazalar İstanbul genelinde düşünüldüğünde çok büyük bir sorun. Bu noktada diğer ilçeler kendi olanakları dahilinde önlemler almaya çalışıyor fakat yetersiz kalıyor.

 

Mesela Kadıköy Belediyesi Pazar günlerinin yanı sıra cumartesi günlerini de hafriyat kamyonlarına yasakladı, akşam saat 19:00’den sonra çalışmalar engelleniyor, diğer ilçelerde de buna benzer kararlar olduğunu biliyoruz. Fakat tüm bu önlemler kazaları engellemiyor ve maalesef bu maddi ve ölümlü kazaların devamı olacaktır. Yaşanılan bu kazaların İlçelerdeki boyutu değil, büyükşehir boyutu da ele almak gerek.

 



 

Bu konu hakkında çeşitli önerilerim olacak;

- İBB'nin kentsel dönüşümün yaşandığı ilçelere kamyonların giriş çıkışlarını düzenlemesi ve belirli saatlerle sınırlaması gerek.

- Kentsel dönüşüm alanına alınan yerlerde İBB zabıtasına ve ilçe belediyelerine bu kamyonları denetleme yetkisi verilmeli.

- Ağır tonajlı kamyonlarda sürücülerden istenen belgeler kısmında psikolojik testler de istenmeli ve periyodik eğitimlere tabi tutulmalı.

- Kamyonlara İBB kontrolünde araç takip sistemi uygulanmalı Şehir içine giren kamyonların ağırlık ve doğru yükleme kontrolleri yapılmalı.

Beni dinlediğiniz için teşekkürler. Saygılarımla Soydan Alkan

YORUMLAR

  • 0 Yorum