3. Köprü ve 3. havalimanı projeleri hakkında Danıştayın verdiği İPTAL kararlarının uygulanması engellenebilecek mi?

25 Haziran 2015 - 21:57

AÇIK RADYO PROĞRAMINDA DETAYLARININ AÇIKLADIĞI PROĞRAMIN ÖZETİ, DETAYLARI İLGİLİ KİNKTEN DİNLEYEBİLİRSİNİZ

 

Özet:

 

Son Yargı Kararları Karşısında Mega-Projeler

 

3.Köprü ve 3.Havalimanı projeleri ile ilgili iki önemli yargı kararı yakın zamanda açıklandı.

 

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkkent Şubesi ile Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi’nin 3. Köprü’nün bağlantı yollarının iptali için açtığı 18 davadan bir tanesi yakınlarda sonuçlandı ve İstanbul 8. İdare Mahkemesi, Sarıyer (Rumelifeneri) ve Beykoz bağlantı yollarını iptal etti. Yargı, iptal kararında, projenin İstanbul’un Anayasası olan 2009 tarihli Çevre Düzeni Planında yer almamış olmasını, imar mevzuatındaki plan tanımlarıyla uyumsuz oluşunu ve ayrıca bu bağlantı yollarının güzergahının doğal kaynaklar ile ekolojik rezervleri olumsuz etkileyeceğini açıklıyor. Ayrıca, 2960 sayılı Boğaziçi Yasası’na göre geri görünüm ve etkilenme bölgesi olan alanda planlama yetkisinin Bakanlığa değil İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait olduğunu dolayısıyla Bakanlık tarafından yapılmış olan planın da hukuka aykırı olduğunu belirtiyor.

 

Bir diğer mega proje olan 3.Havalimanı projesinde ise Yukarı Ağaçlı köylülerinin İstanbul Barosu Çevre ve Hukuk Komisyonu’nun desteği ile acele kamulaştırmalara karşı açtıkları davada Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Bakanlar Kurulu tarafından verilen  ‘acele kamulaştırma’ kararının yürütmesini durdurdu.

 



 

Bu iki önemli karar, ilgili projeler için ne gibi bir anlam ifade etmekte? 

 

Ana akım medyada gösterilmek istendiği üzere, bağlantı yollarının iptalleri, 3.Köprü projesinin geneli için fazla önemli değil mi; yoksa tam aksine, bu yollar, 3. Köprü inşaatının “en kritik noktası” olan Boğaz geçiş alanının tümünü kapsadıkları için İdare Mahkemesi’nin kararı projenin durdurulması anlamına mı gelmektedir?  Bu durumda, 3. Köprü inşaatını durdurmayan yerel yönetim ve merkezi idare yetkilileri suç mu işlemektedirler.

 


Açık Radyo Kentin Tozu 19 Haziran tarihli program linki:

http://archive.org/download/KentinTozu20150619/KentinTozu20150619.mp3


 

3.Havalimanı ile ilgili olarak verilen acele kamulaştırma kararının yürütmesinin durdurulması proje için ve yöre halkı için ne gibi sonuçlar doğuracaktır? 

 

Konuğumuz TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi avukatı Can Atalay.

 

Tartışmayı dinlemek için tıklayınız

YORUMLAR

  • 0 Yorum